sobota, 21. avgust 2010

Degradacija ali samodegradacija?

Ko sem danes opoldne vozil z morske obale proti domu, me je dohitela radijska informacija, da je predsednik države Danilo Türk odprl letošnji kmetijski sejem v Radgoni in posvetil nagovovor udeležencem sejma in javnosti. Vsebina ni pomembna, saj itak ne bo vzdržala, kot doslej ni še nobena, ki ni bila podprta s konkretnimi dejanji.
Zbodlo me je dejstvo, da se naš predsednik vse pogosteje udeležuje vseh vrst srečanj in prireditev, izgleda izključno z namenom izboljševanja svoje priljubljenosti in kredibilnosti, ki jo je v preteklem obdobju njegovega predsedovanja krepko zapravil z nekaterimi nerazumnimi izjavami in podporami politikom dvomljive kakovosti, pa tudi zato, ker ni opravičil svojih predvolilnih obljub.
Pa sem se vprašal, kaj ni za odprtje takega sejma bolj merodajen kmetijski ali celo gospodarski minister, ki naj bi s svojo izjavo namenjeno udeležencem in javnosti predstavil nove programe in aktivnosti za izboljšanje stanja in hitrejši napredek na področju kmetijstva.
Ne vem, ali gre za namerno degradacijo kmetijskega ministra, ki se po mojem premalo sliši, ali pa za nezavedno samodegradacijo predsednika države oziroma vsiljevanja svoje prisotnosti vsepovsod, kje mu to ustreza.
Nimam pa nič proti temu, da predsednik sejem obišče kot obiskovalec in mu s tem da določeno težo.

4 komentarji:

 1. Mislim, da mu delaš krivico. Otvoritev kmetijskega sejma je pa ja prvorazredna tema. In seveda v deželi delavcev in kmetov ne more biti govora o samodegradaciji. Razen tega je tudi res, da si ga zlahka predstavljam v firtohu in klobuku s ščetinami. Kar poskusi si ga zamisliti - vile mu nedvomno bolje pristajajo kot kravata.

  OK, hec na stran. Res se zadnje čase pojavlja na vsaki pasji procesiji, ampak jaz to komaj opazim in se ne sekiram kaj dosti. Najbrž zato, ker zame že kakšno leto ni več relevanten kot predsednik.

  OdgovoriIzbriši
 2. Blitz pozdravljen na mojem blogu. Ko sem to temo zapisal, še nisem poznal ostalih prispevkov v medijih na to temo, ki so podobni. Torej sem zadel...

  OdgovoriIzbriši
 3. Tudi meni bi se zdelo bolj prav, da bi prireditelji ob tej priložnosti povabili ministra za kmetijstvo. Mogoče se razlog, da tega niso storili, skriva v tradiciji, da je bil svoje čase na sejmu tradicionalni otvoritelj nekdanji predsednik Kučan, in zdaj pač vabijo njegovega naslednika.

  Danes besede predsednika države po mojem mnenju praviloma izzvenijo v prazno predvsem iz dveh razlogov: prvi je ta, da nima skorajda nikakršnih izvršilnih pristojnosti in torej lahko o konkretnih problemih le razmišlja in govori, stori pa potem malo ali nič; drugi razlog pa je, da si je pri pomembnem delu državljanov z nekaterimi ideološko ennostransko orientiranimi dejanji zapravil verodostojnost in torej nima potrebne moralne avtoritete, da bi obveljala njegova beseda.

  OdgovoriIzbriši
 4. Matjaž, točno to kar je napisano v glavi tvojega bloga, me vodi, da včasih tudi sam kaj napišem. In če je še kak odziv, je moje zadovoljstvo toliko večje....

  OdgovoriIzbriši