torek, 18. december 2012

Pred dnevom "vstaje"



Bliža se 26. december, dan samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije. Dan, ko je pred  dobrima dvema desetletjema bila Slovenija odločna, za naprej vsebinsko bogato programirana, predvsem pa večinsko enotna, zato danes tudi samostojna.

Bliža se dan inavguracije novoizvoljenega predsednika države, gospoda (tovariša) Pahorja, ki nekaterim zaradi njegovih visoko letečih in vse obljubljajočih besed vliva nekaj novega upanja in pa slovo dosedanjega, res gospoda, tovariša Türka. A meni tokrat, metaforično povedano, več upanja prinaša odhod starega, kot prihod novega.

Bliža se dan, ko naj bi oba pomembna državna dogodka, tokrat zaradi objektivnih okoliščin, združili v enega..

A glej ga zlomka, bliža pa se tudi famozni 21. december, dan, ko naj bi se zgodila nova, masovna "vstaja" prizadetih, ogoljufanih, ponižanih in razžaljenih državljanov. Tistih državljanov, ki so pred dvaindavajsetimi leti toliko upali in pričakovali od samostojne Slovenije, za katero so nekateri dali tudi svoja življenja. Napoveduje se vstaja, ki naj bi nastala iz družbenih potreb, nastala v srcih in glavah prej omenjenih, vzpodbujena in vodena z njihovimi čustvi in javnim razmišljanjem. In to ravno dobesedno tik pred načrtovanima omenjenima dogodkoma na državni ravni. Le slučaj? Bolj verjamem v čudeže, kot slučaj.


Če bi ta protestni val, ki se je doslej le umetno "širil" po Sloveniji s pomočjo medijev a la TV Štruklovizija in usmerjenega ter vzpodbujanega hujskaštva s strani "poklicanih" posameznikov, imel kakršnokoli verodostojno vsebino z transparentnim konkretnim programom in verodostojnimi prvovrstniki, ne pa točno določljiv cilj ene politične sfere, da onemogoči drugo in sama prevzame ponovno oblast, bi človek lahko dejal, končno, ljudem je zaradi nevzdržnega socialnega in družbenega stanja prekipelo, tokrat jim je treba pritrditi in se pridružiti njihovim upravičenim zahtevam za vsebinske in kadrovske spremebe v naši družbi, pravosodju, politiki, šolstvu, zdravstvu ter lokalni samoupravi. A pozivi, izvedba in poteki protestov, njihovi organizatorji, posebej pa še "javni" podporniki, so tako prepoznavni, da ni težko zaključiti, komu in zakaj je tak način in cilj protestov v interesu. Gre v glavnem za "družbene parazitarje", katerim je z neizvolitvijo še aktualnega predsednika države ter načrtovanjem in uveljavljanjem ukrepov koalicijske vlade za sanacijo države, ogrožena ali bo celo odvzeta "pridobljena" pravica, da kot dejanski lastniki države  še naprej živijo na račun drugih. Tistih drugih, za katere velja drugačno izvajanje  zakonov, tistih drugih namreč, katerim se je zaradi ekonomskega in finančnega brodoloma države sesula možnost pridobitve nove zaposlitve kar za nekaj česa, če ne celo za dolgo, če bo jutri zmagala stara demagogija, ne pa nova vizija.  Tisti drugi pa so tokrat itak spet drugotnega pomena, so "drugorazredni", a so za dosego resničnih ciljev podtalnih organizatorjev protestov in "vstaj", kot sredstvo manipulacije z javnostjo, še kako priročni.

Kaj lahko pričakujemo kot družba in posamezniki od novih "vstaj" in protestov v prihodnje? Po 21. decembru bo marsikaj že bolj jasno. Bo bolje ali slabše? Odvisno od tega, kako dojemamo kot družba in posamezniki današnji čas, današnje razmere in vzroke zanje, kaj smo po svojih (z)možnostih pripravljeni sami storiti za izboljšanje stanja, kako uspešna bo vladajoča oblast pri odpravljanju vzrokov dandanašnjih težav, kako verodostojna bo v svojih napovedih in uresničevanju načrtovanega in obljubljenega, kakšne šanse ji bodo sploh dopustili opozicija in njej naklonjeni sindikati. Odvisno tudi in predvsem od tega, kako se bodo v bodoče odzvali res prizadeti državljani, če obljubljeno spet ne bo uresničeno. A saj vemo, da je eno obljubljati, drugo pa uresničiti.

Predvsem ohranimo v teh težkih časih mirno kri, trezno glavo, čisto vest in pozitivne človeške odnose, četudi smo trenutno še na oblasti, četudi smo trenutno še politiki in četudi trenutno še trpimo zaradi vsega slabega, kar se nam je, a se nam ne bi smelo dogajati in zgoditi v zadnjih dveh desetletjih.

Spoštovani bralci, v teh predprazničnih dneh vam želim občutek upanja in pa ponosa, da ste/smo državljani Slovenije, želim vam pa hkrati tudi vesel Božič, srečno Novo leto in veliko, veliko zdravja in zadovoljstva, vaš Rak..

9 komentarjev:

  1. Demonstracije se očitno ohlajajo. Z zanimanjem pričakujem vse slovensko vstajo.

    Sem pa pravkar slišala razveseljujočo novico, da je US zavrnilo referendume proti holdingu in slabi banki in to z osmimi glasovi proti enemu. Da bo zavrnilo tudi referendum proti proračunu se mi zdi logično. Potem so pa ta glavne ovire odstranjene in vlada bo lahko delala naprej.

    Vsled vsega tega kar z velikim upanjem grem v praznični čas, kjer se ne bom pustila motiti nikomur, naj manj pa protestnikom. Enako želim tudi vsem vam.

    Naj BOŽJE DETE prinese MIRU in TOPLOTE v vse domove,
    NOVO LETO 2013 pa več soglasja in prijateljstva v našo lepo SLOVENIJO !!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravkar sem se vrnil iz Primorske, novica o odločitvah US-a me je prijetno presenetila ravno med vožnjo. Sem jo sicer pričakoval, a odločitve naših sodišč v preteklosti so bile včasih prav kontroverzne, tako da sem tokrat prav vesel in upam na nov začetek.
    Babica, izgleda da počasi tudi tisti najbolj "zategnjeni" politiki spoznavajo, da se ne gre več hecat z ljudmi in so se začeli počasi prilagajati in pristavljati svoje lončke na vroči ogenj ulice.Tudi sam z zanimanjem pričakujem nadaljnji razvoj dogodkov.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obema zgoraj in vsem Rakovim bralcem in domačim želim vsega najpotrebnejšega, zlasti še naprej samostojnega razsojanja, ki potrdi in opogumlja manj analitične in manj besedno talentirane
    v njih/naših razmišljanjih . . .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Turdus hvala za mnenje. Moj prispevek k skorajšnji ozdravitvi moje dežele pač.

      Izbriši
  4. Očitno imata rak in babica site riti, zato jim je vstaja lačnega ljudstva odveč.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimni, res imam sito rit, včasih celo preveč. A nikar ne misli, da je to padlo z neba. Ustvarilo se je iz moje otroške in najstniške revščine v številni družini, mojega trdega dela, trdega šolanja ob delu in optimizma do uresničitve postavljenih ciljev. Nikdar nisem nič pričakoval od države, nič mi ni bilo podarjeno, nič nisem ukradel, kar imam, sem ustvaril sam, ob tem pa še pomagal nepreskrbljenim v družini brez očeta. Tako da,.... ne govori mi o moji polni riti. Raje se vprašaj, če jo tudi ti imaš, zakaj je prazna tista tvoja rit ali pa rit drugih. In kaj si storil v življenju, da jo napolniš. Ulične demonstracije z demagoškimi parolami in sovraštvom do drugih teh praznih riti še dolgo ne bodo napolnile. A očitno je pri mnogih praznega še kaj drugega, malo višje od riti ....

      Izbriši
  5. So pa res vidne sence stricev iz ozadja. Ja strici katerim smo malhe polnili mi z nalogom Kapota.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čas bo pokazal kdo je polnil, kdo držal malho. Čeprav bi nekateri tudi čas radi potvorili in okrivili za svoje nečednosti v preteklosti in sedanjosti druge. A sem že toliko časa na tem svetu in tem prostoru, da sem sproti videl, slišal in doživel vse, kar se je dogajalo izpred druge svetovne vojne pa do danes.

      Izbriši
  6. Že nekaj časa spremljam ta blog in danes sem se počutila, kot da moram deliti svojo zgodbo, ker sem bila tudi žrtev. Potem, ko sem bil sedem let z njim, se je razšel z mano, naredil sem vse, da sem ga vrnil, vendar je bilo vse zaman, toliko sem si ga želel zaradi ljubezni, ki jo imam do njega, prosil sem ga z vsem, Obljubil sem, a je zavrnil. Mati sem razložil težavo in predlagala mi je, da se raje obrnem na urok, imenovan Drigbinovia, ki mi bo pomagal oddati urok, da ga vrnem nazaj, a v urok nikoli nisem verjel, nisem imel druge izbire, kot da poskusim z vsebino urok, in on je rekel da me ne skrbi več, da bo vse v redu, da se bo moj bivši vrnil, drugi dan je presenetljivo vrgel urok v moje ime, bilo je okoli 16. ure. Bivši me je poklical, bil sem tako presenečen, odgovoril sem na klic in rekel je le, da mu je žal za vse, kar se je zgodilo, da me hoče nazaj, da me ima tako rad. Bil sem tako vesel, da mi to uspeva, zato sva spet začela srečno živeti skupaj. Od takrat sem obljubil, da imajo vsi, za katere vem, da imajo težave v zvezi, bom takšni osebi pomagal tako, da se bom skliceval na edinega resničnega in močnega čarovnika, ki mi je pomagal pri lastni težavi in ​​je drugačen od vseh tistih lažnih. Vsakdo potrebuje pomoč tukaj svoj e-naslov: doctorigbinovia93@gmail.com lahko pokličete whatsapp preko njegove mobilne številke +2348144480786, da dosežete najboljši rezultat za vse ali vašo težavo ......

    OdgovoriIzbriši