nedelja, 17. marec 2013

Nova vlada - potreben katalizator družbenih spremeb?


 
foto: Siol


V normalnih pogojih demokratičnega življenja v civilizirani in pravni državi, taka vlada, kot se nazira sedaj, ne bi imela dolgega veka. Kaj to, sploh je ne bi bilo mogoče sestaviti in potrditi v parlamentu.
A mi smo še daleč od od spoštovanja civilizacijskih in naprednih družbenih norm, torej tudi daleč od normalne sodobne demokracije.

Imamo pa mi vsekakor svojo "normalo" demokracije, takšno, ki  se dejansko še vedno nadzira in usmerja preko znanega foruma bivših oblastnikov-komunistov ter kasneje prenovljenih komunistov še iz časa samoupravnega socializma. Imamo torej takšno "normalo", ki služi tudi novim skrivnim ali napol javnim mafijsko finančnim omrežjem v navezi s predhodno navedenimi osebki. In k temu veliko primore še naše pasivno in neučinkovito pravosodje.

Le v takšnih pogojih in razmerah je moč diktirati in usmerjati družbo in državo iz ozadja preko določenih plačanih apologetov - politikov nekaterih vplivnih političnih barv in nians, nekaterih vplivnih javnih avtoritet in institucij, nekaterih vplivnih zastopnikov izobraževalnega sistema, sindikatov ter kupljenih - beri: iz oglaševalskega denarja državnih podjetij plačanih javnih medijev. Pomembna je vsekakor tudi podpora velikega dela zavedene množice nerazmišljajočih državljanov-volilcev, ki pač radi oddajo svoj volilni glas tistemu, ki jim je pred volitvami obljubljal nemogoče, a njim všečno. Če k tem prištejemo še tiste, ki na račun lažne sociale kar dobro živijo, in one, ki apriori volijo "proti" nekomu, ki je s strani prej omenjenih stigmatiziran, je krog obvladovanja vseh pomembnih javnih sfer v državi sklenjen. Stanje s tem ostaja pod nadzorom, v bistvu nespremenjeno, zamenjajo se le svinje pri koritu. To korito pa že vseskozi sproti prisilno polnijo davkoplačevalci, eni brez možnosti, drugi pa brez volje do dejanskega vpliva na potrebne prebojne družbene spremembe.

In ko smo se lansko jesen spet znašli v položaju, ko je že kazalo, da se z "nenašo" koalicijo nekaj le lahko premakne in se je tudi pričelo vidno premikati  na bolje, so se spet splašili "rentarji", boječ se izgube svojih neupravičenih zgodovinskih privilegijev ter ponovno sprožili novo diskreditacijsko afero zoper predsednika vlade in zaradi ustvaritve občutka objektivnosti pred javnostjo, tudi župana glavnega mesta. Le ta je bila spet ustvarjena in sprožena s pomočjo njim podrejene javne institucije, ob takojšnji pričakovani asistenci glavnega "načelneža po potrebi" iz prejšnje vladne koalicije ter v sodelovanju s koncentrirano podporo njihovih javnih medijev. Vsem tem so se kasneje pridružili še "spontani" in z mediji podpihovani ulični protestniki. Kar naenkrat sta nato v tako "normalni" državi iz globoke pozabe v družbi in politiki vzniknili etika in morala, seveda le zaradi trenutne potrebe "naših", kot trenutno nepogrešljiva elementa obstoja države Slovenije ter njene demokracije in nadaljnega razvoja gospodarstva. Pred tem pa, kot da morala in etika na tem svetu sploh ne obstajata.

Ko se je nato javno mnenje po njihovem pričakovanju dodobra prekvasilo z novo paradigmo, je bilo potrebno  storiti nov korak naprej, najti je bilo potrebno "naše" politike-rešitelje, ki naj bi najprej zrušili staro vladno koalicijo, nato pa sestavili novo, z novo vlado. Prvo jim je po hudih mentalnih in organizacijskih mukah čez nekaj časa sicer uspelo, a z drugo, politično in kadrovsko sestavo nove vlade, pa je šlo zaradi političnih, predvsem pa osebnih kalkulacij vodij strank, le malo težje. Seveda, zamrznjeni in skriti strici so imeli tudi pri tem spet glavno, a za javnost neslišano besedo. Tudi njihova javna medijska mašinerija je bila začasno izključena, da ne bi po nepotrebnem povzročala kolateralne škode. Zdaj, ko je predlagana politična in kadrovska sestava nove "odrešilne"  vlade znana in tudi zadnji možen hip vložena v parlamentarno potrditev, je tudi njihovim javnim medijem vrnjeno njihovo "poslanstvo". Z visokokaloričnimi besedami novih vladnih politikov se mediji že trudijo spet nasitili in napojili nezadovoljno ljudstvo, "rentnikom" pa bodo novoizvoljeni ministri s premierko na čelu ter parlamentarnim žegnom ponovno zagotovili nadalnje nemoteno uživanje v preteklosti pridobljenih nezasluženih privilegijev. In seveda, zagotovili tudi, da se nove parlamentarne volitve oddaljijo čim dlje v neznan čas, pa naj v bodoče ulični protestniki še tako vpijejo in razgrajajo, odslej vendar ne bo več "realnih" vzrokov za demonstracije.

V tej luči dogajanj in naprezanj vedno bolj nekredibilnih politik(ant)ov okrog nove vlade in posledično(?!) nove politične koalicije, bo prav zanimivo  spremljati medsebojno prerivanje in klanje drenežev okoli novega koalicijskega korita. Zanimivo bo, koliko časa bo trenutna potrpežljivost ob sicer že napol praznem koritu trajala, kdo bo prvi zakrulil, koga bodo kot prvega odrinili, ko bo korito spet čisto prazno. Trenutno izgleda, kot da še ni "lakote", kar pa ne čudi, saj dreneži okoli tega korita sproti požrejo tudi to, kar pred tem izrečejo. A tudi besed bo kmalu zmanjkalo, kaj pa potlej? In kaj šele potlej, če bodo tisti demonstranti, ki na ulicah protestirajo iz osebnih stisk in prepričanj o naših gnilih politikih, pri teh demonstracijah vztrajali in jih še okrepili.

Ne, sam res popolnoma nič ne verjamem v sposobnost, učinkovitost in uspešnost te nove vladne garniture. Ker pač nima organske osnove in ustreznega programa za svoj obstoj in rast, naj čimprej razpade, čeprav bomo državljani zaradi tega kratkoročno prikrajšani, a na dolgi rok je tako bolje.

Ne vem zakaj, a z vsakim dnem vse bolj simpatiziram z nekaterimi demonstranti na ulicah naših mest, sploh, ker se je pri njih tudi že pričelo nekaj razčiščevati in očiščevati. Ta nova nekonsistentna vlada naj bi bila vsekakor dobrodošel katalizator, ki naj pospeši proces "očiščevanja" družbe in politike, ampak vsekakor ne po Lukićevemu scenariju. Za začetek naj protestniki izsilijo čimprejšnje nove predčasne parlamentarne volitve in spremembo sedanjega nevzdržnega volilnega sistema.

6 komentarjev:

 1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Anonimni,oprosti, tvoj komentar ni bil izbrisan namerno, hotel sem popraviti svoj odgovor, pa sta se izbrisala oba. Mojega ponavljam popravljenega, če pa ti svojega posreduješ ponovno, ga z veseljem prilepim nazaj, naj še drugi vidijo drugačno mnenje, čeprav bolj "jurišno"

   V vsaki normalni, civilizirani državi bi..., ja imaš čisto prav, se popolnoma strinjam. Ampak naš problem je v tem, da še nismo normalna, čeprav smo že delno civilizirana in pravna država. Mar nisi dojel uvodnega odstavka? Da še nismo normalna demokratična družba in država gre zahvala ravno takim videnjem in dejanjem, ko se noče nič videti, kar je preživeto, še manj pa ukrepati, da bi se presekalo to, kot praviš, šizofreno stanje. Šele to bi nas ponovno uvrstilo med "normalne", kjer bi tudi dialog postal nekaj normalnega.
   Kdo da sem jaz, Rak. Jurišnik ali aparatčik prav gotovo ne. Jaz sem pač jaz, s svojim "jazom", skoraj tričetrt stoletja že tlačim to našo lepo, a ukradeno deželo, okusil sem že hudo revščino in pomanjkanje, zapostavljanje, se povzpel na koncu v zavidljiv status, ker se po naravi pač nerad ukljanjamnisem, torej sem že marsikaj videl, doživel in ustvaril. Pa tudi brez političnih in družbenih izkušenj nisem. Od tod mi ideje, volja in pravica do svojega mnenja, ki pa je nekomu všeč, drugemu ne, odvisno pač, kako se koga dotakne.
   Sicer sem se pa okarakteriziral že pod naslovom bloga. Pa še to, morda ti o mojem značaju kaj pove tudi to, da sem iz istega "gnezda" kot Tina, samo malo prej sem odfrčal iz njega v svet.

   P.S. Ne vem zakaj bi te motila moja prisotnost med demonstranti, "levičarska" srenja pa je, kot vidimo v medijih, dobrodošla. Dvojna, šizofrena merila, ali pa ne gre samo za spontanost?

   Izbriši
 2. ti le prilepim komentar iz foruma Finance forumaša Shamana na isto sprenevedanje novinarke Petre Sovdat:
  Petra ja, v normalnih državah politki odstopijo zaradi utemeljenega suma korupcije. Ma, Petra, dajte že enkrat biti konsistentni, mi nismo normalna država. Saj imamo komuniste še vedno in ćarđ. Si pozabila? In ker nismo normalna država je eto možno, da imamo neko bizarno nenormalno komunistično komisijo, ki se vpreže v Kučanov voz in dela, kar Kučanu paše. Sledeč svojemu wanabe ultralevičarskemu sentimentu. Pa naklada o cenah in vrednosti premoženja in to sredi đamahirije, v kateri nič ni to, kar se na zunaj prikazuje, da je.

  Ti bi Petra, da se dela veselje sprijecem, ki si politiko zamišljajo tako, da nek bizarni militantno-komunistični Karba spiše nek karbarizem in evo politični tekmeci komunistom že letijo odstopati in se umikati komunističnim hijenam, ki hlastajo zapolniti vrzel in znova vladati?

  E pa, Petra, ko dosežeš, da komunisti niso več nikjer blizu oblasti in, da Kučan ne organizira romanje njegovemu prestolonasledniku Zokiju na noge, in ko dosežeš, da Janšo ne obtožajo komunistična hitra sodišča v formi komunističnih bizarnih komisij, tmeveč redni organi, ki niso pod komando Kučana, takrat bodo tudi pri nas politiki odstopali, ker jim drugega itak ne bo preostalo, kajti organi resne države nikogar ne bodo "utemeljeno obtožili oz sumili", če temeljev ni.

  Štekamo, Petra? Brez nič ni nič. Nehajte glumiti, da smo normalna država, če pa smo komunistična nepravna vukojebina. To veš, kaj pomeni, Petra? Ni pravne države, ni pravne varnosti, ni resnice, ni pošteenega obtožanja i sojenja, ni ničesar Petra.

  Je le in zgolj komunisitčno stkelo hlastanje po oblasti, da lahko repeti in prijevci naprej lažejo in prodajajo oz vsiljuejjo v učbenike svoje komunistične pravljice namesto resnice, pravljice o strašnih zločinih, ki jih za junaštva prodajajo in vsako leto po lažgošah in osankaricah na naš račun proliferirajo. Jap, 7 milijonov, pa častna četa, pa organi in inštitucije, vse jim je dano na voljo, da še naprej širijo laž in gnus.

  In samo za to se tu gre. Da jim kdo ne ogrozi te njihove "resnice" in da jim kdo ne vzame privilegije in nakradeno. Zato se tako srdito in s krvavo peno na žnablah, te hijene zaganjajo v Janšo, ki je sicer povsem irelevanten, kajti oni se bi in se tudi bodo zaganjali v kogarkoli, ki se drzne njih potom volitev in v palamentu izražene volje eliminirati iz oblastne pozicije. Štekamo? Seveda da štekamo.

  LP shaman

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti za komentar. Sovdatovo in Shamana na Financah redno prebiram in tudi vedno kaj pokomentiram, čeprav tam pod drugim vzdevkom (Jastog), originalnega tam nisem mogel uveljaviti.
   Lep pozdrav in pokomentiraj še kdaj.

   Izbriši
 3. Simptomatično za "heroje" je, da se ne podpišejo . . .
  Rak, čestitam za še en udaren prispevek!
  Šaman v malo manj izbranem jeziku
  rahlo zgodovinsko razširi
  isto videnje!
  Turdus

  OdgovoriIzbriši
 4. Turdus hvala za komentar. Saj veš, malo po malo, enkrat se bo že sprožila kritična masa in odnesla to zgodovinsko parazitsko nesnago. Šele takrat se bo lahko na široko in globoko zadihalo ter ustvarjalo sproščeno in v medsebojnem zaupanju, šele takrat bo vsakdo lahko zaživel v svoji veri, v svojem prepričanju in v svoji sreči, ne glede na svoj svetovnonazorski pogled na svet in družbo.

  OdgovoriIzbriši