četrtek, 25. julij 2013

Public enemy... konec nedotakljivih?

Public Enemy: Bavčar in Šrot sta obsojena. Kdaj bo Janković?


Pod tem naslovom se avtor Stanislav Kovač v svojem prispevku v Financah dne 25.7.2013 sprašuje, je mar  s prvostopenjskima drastičnima obsodbama v Sloveniji res konec obdobja nedotakljivih.

Šrot in Bavčar obsojena zaradi trgovanja z delnicami IstrabenzaBavčar pričakoval oprostilno sodbo, razočaran tudi Šrot

Foto: Demokracija

Sam tudi približno ne verjamem, da je s tema obsodbama pri nas konec nedotakljivih. Za zdaj gre predvsem za pilatovsko umivanje rok pravosodnih organov zaradi njihove predhodne (politično dirigirane?) pasivnosti in/ali celo sodelovanja pri tajkunizaciji Slovenije. Seveda v preteklosti vrhovni kontinuitetni  politiki niso pričakovali, da bo zaradi pohlepnosti prišlo med v podnaslovu omenjenimi oligarhi, katerim je pred tem politika celo vsiljevala velika državna podjetja, računajoč na kasnejše finančne protiusluge, celo do ravsanja in prevzema plena. Zaradi nevoščljivosti in kasnejših osebnih zamer pri njihovem plenilskem pohodu do prevzema velikih državnih podjetij, je prišlo celo do kazenske ovadbe s strani tistega, ki je izgubil načrtovani plen, proti ostalima dvema. S tema obsodbama si verjetno tudi v te nečedne posle vpleteni politiki skušajo oprati čast in dobro ime. Doklej še?

Kdaj bo obtožen ali celo obsojen Janković, se v članku sprašuje Kovač.

Počakati bo pač potrebno, da bo znan izhod trenutnih trenj na liniji Kučan - Janković - Bratovškova. V svojem blogu tukaj sem pred časom napovedal upor Jankovića v primeru, da se ga bi hotela levica zaradi neposlušnosti ali nesposobnosti znebiti. Nesposobnost za sestavljanje vlade se mu je že izkazala, neposlušnost in protiudar bosta verjetno še sledila, če izgubi podporo stricev in tet v ozadju in ospredju ter primat v stranki.

Kazni zadnjih treh obsojenih, Bavčarja, Šrota in Kordeža so glede na dosedanjo prakso sodišč drastične, posebej preseneča povišana kazen za Kordeža. Je pa te kazni še vedno potrebno presojati skozi očala trenutnega interesa politike, ki se je zaradi razjarjene in že tolikokrat prevarane javnosti zbala za svoje pozicije in privilegije, ter tudi kot reakcijo pravosodja na obtožbe javnosti in dela politike glede  trajne neučinkovitosti sodstva in tožilstva. Če bi naša pravna država od osamosvojitve sem delovala normalno in v skladu z zakonodajo za vse enako, bi se mi kazni morda zdele celo prenizke, saj bi se akterji v taki državi vnaprej zavedali posledic svojih nečednih rabot, tako pa so pač računali na ustaljeno pravno prakso, ki jo je določala politika v skladu s svojimi interesi. In vsi obsojeni so bili del te politike, nekateri celo pri samem vrhu.

Seveda sedaj mnogi že trdijo, naše pravosodje vendar deluje. Ampak, saj deluje že vseskozi od osamosvojitve, samo kako in za koga. V preteklosti podarjeni privilegij sodniške dosmrtnosti s strani državnega zbora, je po mojem mnenju bila nagrada za zlizanost pravosodja z določenim delom politike, neprestane (politične) rošade in vpletanja na potek zadev na tožilstvih pa prav tako povedo svoje. Ni treba biti strokovnjak, da prideš do tega spoznanja, podatki glede števila sodnikov na prebivalca ter povprečen čas sojenja povedo vse. Ko nam je to dokazal celo najeti tuj sodni izvedenec, smo ga zaradi tega celo žalili in ga nagnali domov.

Seveda bom z zanimanjem spremljal nadaljnji potek sojenja glede na pritožbi Bavčarja in Šrota, ne izvzemam niti Janše, a posebej skrbno bom sledil usodi dovčerajšnjega Kučanovega maziljenčka Zorana Jankovića. Z njegovo obravnavo in usodo v kazenskih pregonih in sodnem postopku pade ali pa obstane usoda naše pravne in politične prihodnosti. Posebno poglavje ob tem pa je seveda tudi proces prepotrebne prenove celotnega pravosodnega sistema, zaradi njegove večje učinkovitosti ter uspešnosti, s tem pa tudi resnične neodvisnosti in ponovnega zaupanja vanj.

Morda pa se v Sloveniji s pravno državo in pravosodjem, seveda za vse državljane enako, končno le kaj premika in resno premakne. Upam da tudi to še doživim, nisem več namreč rosno mlad.

10 komentarjev:

 1. Želim ti metuzalemskih dosežkov - da bi morda le videl modrost, PRAVičnOst in učenost skupaj na trojni ohceti - doslej še niso niti približno nastrgale za doto, a zaupajmo idealizmu in bojevitosti nekaterih (mladih) pravnikov, ki jih imam čast poznati! Podpiramo jih lahko samo na ta način, da se skrajno resno trudimo delati, kar (smo gotovi, da) je prav - in da smo pripravljeni plačati, poravnati, potolažiti, če smo koga(rkoli) prizadeli - kolikor se seveda še da.
  Biti tiho ob vsem, kar se dogaja okoli nas, pa je "greh opustitve"! Najpogostejši, se mi zdi. Apatija, strah pred izpostavljanjem, neverjetje, da se da na tak način kaj spremeniti?
  Turdus
  Turdus

  OdgovoriIzbriši
 2. Turdus, hvala za misli in komentar. Držim na tem, da je je tudi za reko vedno potrebna prva, druga, tretja, ..... in vedno več kapljic, zato vztrajam. Tudi sam sem prepričan, da samo mladi, politično neobremenjeni in pošteno misleči kadri lahko spremenijo to našo mafijsko-politično družbeno kloako in nam "jutri" zagotovijo človeka dostojno življenje.
  Lep pozdrav!

  OdgovoriIzbriši
 3. "Upokojeni senior, ki ga še vedno malo razganja in še ne misli odnehati ..."

  Ne deluješ mi kot ideološki propagandist, zato sem presenečen nad precejšnjim zdrsom pri oceni situacije.
  Namreč: "neposlušnost in protiudar bosta verjetno še sledila, če izgubi podporo stricev in tet v ozadju in ospredju ter primat v stranki"

  Jankovića je politika nastavila (1996-Rop) in politika tudi razrešila (2005-Janša).
  Od takrat dalje Janković igra svojo zgodbo. Tako županske volitve, kot tudi parlamentarni uspeh je izgradil sam. Nobeni domnevni strici pri tem nanj v bistvenem vplivali. Celo drugače, Janković je staroste politike izkoristil, nikoli pa ni bil njihovo orodje. Priznam, da sem bil precej časa njegov podpornik. Zadnji dve leti pa je vendarle jasno, da je pri svojem političnem delu pretiraval.
  No, kakorkoli že. Janković je svoj politični vpliv in zagon zakockal. Morda bo še nekaj časa povzročal težave levici, a njegov vpliv pada iz dneva v dan.

  Sicer se mi pa tvoje "ogorčenje" nad tem, da Jankovića še niso procesoirali zdi deplasirano. Le kaj bi rad Rak? Vse procese tistih, ki so zdaj obsojeni, ali celo že sedijo, so pričeli precej pred Jankovićem. Tudi on bo slejkoprej prišel na vrsto.

  Rak: "Z njegovo obravnavo in usodo v kazenskih pregonih in sodnem postopku pade ali pa obstane usoda naše pravne in politične prihodnosti"

  Daj no Rak, ne ga prhat!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Rado, tvoj znani pogled in ocena pač. Moj je pač tak, kot sem registriral dogajanja skozi čas preko medijev in komentarjev. Žal nisem človek humanistične ali politološke izobrazbe, še manj so mi dostopne informacije iz prve roke, da bi moja komentiranja političnih dogajanj lahko zagovarjal kot strokovna. Sem pač "navadna" javnost, ki tako pač občuti in mi ni vseeno, kaj se s to našo preljubo domovino dogaja. Res pa je, da malo več razmišljam in berem od povprečnega državljana Slovenije, zato si tudi domišljam, da lahko v javnosti kaj napišem.

   Glede jankovića si nekaj malega pozabil, ena kazenska zadeva je medtem že zastarala. Sicer pa počakajmo na razplet "dosjeja" Janković. Vse je odvisno od tega, koliko in za koga bo še uporaben in kaj bo ob tem sam storil. Prepričan sem, da "temne" sile tudi zanj za potrebe politične diskreditacije "hranijo" kak "vroči" pok. Upam, da do takrat ne pozabiva nanj in se še slišiva.

   Izbriši
  2. Pa še to:
   "Tako županske volitve, kot tudi parlamentarni uspeh je Janković izgradil sam. Nobeni domnevni strici pri tem nanj v bistvenem vplivali. Celo drugače, Janković je staroste politike izkoristil, nikoli pa ni bil njihovo orodje"

   Da ti odgovorim s tvojim citatom -
   Daj no Rado, ne ga prhat!

   Izbriši
  3. Tvoj odgovor Rak,

   je čisto v skladu s teorijo stricev iz ozadja, ki jo je lansiral Janšev politični pol in, ki jo meče svojim podanikom.
   Praksa, Jankovičeva dejanja te - udobne - teorije, pač ne potrjuje. Jankoviću so bila že leta 2006 odprta vrata v vsaj eno stranko na levici, pa se ni odločil za to, ampak je vztrajal pri svoji listi. Tudi ni bil Milan Kučan tisti, čigar zamisli bi Janković uresničeval, ampak je bil Janković tisti, ki je izrabljal Kučanovo priljubljenost.

   Zadeva se je ponovila na drugih županskih volitvah, kulminirala je pa pred parlamentarnimi volitvami, ko si je Janković te strice podredil. O čemer sem pisal: http://rado.blog.siol.net/2011/10/10/politicni-strel-v-lastno-nogo/

   Politikom pač ne gre verjeti na besedo, ampak je potrebno presojati njih dejanja. Na ta način prideš do povsem drugih spoznanj.

   Poglej torej Jankovićeva dejanja in pozabi, kaj ti permanentno sporoča Janša - misli s svojo glavo.


   Izbriši
  4. Rado, prav škoda je, da vsak tvoj komentar oziroma mnenje zaključiš z diskreditacijo sogovornika, pa ne samo tu ......

   Izbriši
 4. Na koncu bodo vse barabe končale za zapahi. Tudi Jankoviću kazen ne uide. Problem sodstva ni politična pristranskost, ampak počasnost in neučinkovitost. Za to so pa itak krivi tisti, ki so ustvarili takšno zakonodajo, takšen sistem od policije, preko tožilstva do sodstva, ki omogoča neskončno izmikanje roki pravice tistih, ki imajo nekaj več pod palcem in zato boljše odvetnike in počasnost pri odločanju tistih, ki so za to poklicani.

  OdgovoriIzbriši
 5. Jin, zanimiva bi bila analiza vseh pomanjkljivosti v pretekli in obstoječi zakonodaji ter njihovih tvorcev, kar je omogočalo in še omogoča zlorabo v osebne koristi ali pa koristi določenih zainteresiranih in povezanih skupin. Recimo zadnja taka aktualna zadeva - vpis zemljiškega dolga za izogib zaseženj premoženja.
  V to, da bodo na koncu vse barabe končale v zaporu močno upam, verjame pa ne čisto.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Vse barabe pač ne,
   saj nismo v pravljici. Če jih bo večina, bo to že čisto o.k.

   Izbriši