ponedeljek, 24. oktober 2011

Nova priložnost tudi za Pahorja?

Jaz v tej igri "starega mačka in podgan" iz kontinuitetnega političnega podzemlja in ozadja vidim tudi neko novo politično priložnost, o kateri se zaradi okupiranosti z Jankovičem in Virantom nič ali malo govori.

Tako kot je Virant izkoristil ugodno priliko, da se pojavi kot nov leader na naši usmrajeni politični sceni, lahko tudi Pahor, sicer politično grdo izkoriščen in nato premišljeno zavržen,  sedaj pa verjetno tudi užaljen, razočaran in besen, prične znova. Znova, a čisto drugače kot doslej; z novimi ljudmi, ljudmi, ki so pripravljeni graditi na temeljih resnične socialne demokracije sodobnega tipa, usmerjene v zaščito in pomoč nemočnim, ponižanim, razžaljenim in razvrednotenim državljanom Slovenije, ki jih ta naš turbokapitalizem tako brezobzirno izkorišča. Slovenija tako politično stranko še kako potrebuje, a ta mora biti transparentna, poštena, z novo vizijo in jasno izdelanim programom ter kadri, ki jim bo možno zaupati in verjeti. Kdo vse se v Sloveniji v besedah že ni proglašal za socialnega demokrata, a vsi so bili po svojih dejanjih daleč vstran. Naslov "socialdemokratska" si je po mnogih preimenovanjih v preteklosti prilastila stranka, ki so je bila polna usta skrbi za delavski razred, s svojimi dejanji pa je bila od te ideje oddaljena svetlobna leta in je socialdemokratske ideje vedno kruto preganjala. A ljudje tega dolgo niso dojeli, nekateri še danes ne.

Namerne nepoštenosti Pahorju za časa njegovega vladanja ne moremo pripisovati. Naivnost, samovšečnost, pretirano leporečnost, neodločnost in neučinkovitost - da. Verjamem, da se je iz svojih napak in politične ter osebne kalvarije kaj naučil. Tudi Janša se iz svojega preteklega mandata verjetno je. In kdor se iz lastnih napak in dobro namernih nasvetov drugih kaj nauči in to upošteva, ima v rokah močno orožje. Pahor ima še vedno to srečo, da pri delu volilcev še vedno sproža simpatije, kljub svojemu vladnemu fijasku. A z resničnimi dejstvi in vzroki njegove neuspešnost  zaradi igre zakulisja in njenih akterjev iz tega obdobja, naj z besedo pride na dan. In zaboga, počisti naj že vendar enkrat s to gerentološko ekipo ortodoksnih nekdanjih komunistov, sedanjih "socdemokratov" v svoji stranki.  Zdaj, ko ga je "centralni komite v senci" takorekoč politično umoril, ima vso pravico in dolžnost, da spregovori tistim, ki so mu zaupali svoj volilni glas. Če ne bo, bo to spet slabo za vse. In če še na naslednih volitvah uspe načrtovani manever obeh "kontinuitetnih mačkonov", da s pomočjo medijev zavedenih in zaslepljenih volilcev spet dobimo vlado po njuni meri, se bo vladna farsa spet ponovila, le žrtev eventualnega nezadovoljstva sedanjih političnih oligarhov bo druga.

Po mojem ima Pahor še vedno priliko, da opere svojo čast. Opravi naj reformo stranke, počisti svoj strankarski avgijev hlev in gre v odkrit boj za višjo kakovost politike, o kateri se je doslej v svojih javnih nastopih tako rad postavljali. Poskusiti ni greh in kot pravijo Amiji, če ne poskusiš, ne moreš uspeti.
In če bo treba, da se v bodoče z veliko koalicijo doseže možnost korenitih spremeb, tudi ustavnih, naj ne okleva. Poti se včasih v življenju združujejo, če postanejo preozke, se lahko spet ponovno razcepijo. Pomembno je, da po njih čim hitreje in lažje dosežemo svoj cilj.

6 komentarjev:

  1. PAHOR NAJ SPOKA IN DA STRANKI NOVO PRILOŽNOST IN TO ČIMPREJ !

    OdgovoriIzbriši
  2. Za penzijo je premlad, za delo v realnem sektorju ni usposobljen, birokratsko mesto mu bi bilo pod častjo..... torej, ne preostane mu drugega, kot politika. Ampak odslej na marginali seveda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz to že dolgo mislim, Pahor in SD stranka bi bila sprejemljiva, če bi se mogel otresti trdih,upokojenih komunistov, kar pa mu žal ne bo uspelo.
    Bil je pa zares grdo izkoriščen.

    OdgovoriIzbriši
  4. Spoštovana babica, vidim, da tako vi kot jaz, tudi dedek, znava oceniti človeka in situacijo. Lep večer želim in oglasite se ša kdaj, vaši komentarji so tako razumni ....

    OdgovoriIzbriši
  5. Rak, kolikor sem ga kritiziral kot premierja, pa ga cenim kot človeka. In prav spričo zadnjih Kučanovih rabot sta se tako Pahor kot tudi njegova stranka izrazito izkazala s tem, da sta se postavila zase in morda s tem postavila temelje pravi socialdemokratski stranki. Mislim, da bi moral Pahor svojo novo pot iskati na predsedniških volitvah naslednje leto. Jaz bi ga podprl, mislim, da bi bil najboljši kandidat.

    OdgovoriIzbriši
  6. Rak, kolikor sem ga kritiziral kot premierja, pa ga cenim kot človeka. In prav spričo zadnjih Kučanovih rabot sta se tako Pahor kot tudi njegova stranka izrazito izkazala s tem, da sta se postavila zase in morda s tem postavila temelje pravi socialdemokratski stranki. Mislim, da bi moral Pahor svojo novo pot iskati na predsedniških volitvah naslednje leto. Jaz bi ga podprl, mislim, da bi bil najboljši kandidat.

    OdgovoriIzbriši