petek, 16. december 2011

Vsi nestrpni - vsi enaki ....

Sinoči je imel Slak z izbiro gostov za Poglede Slovenije na temo o nestrpnosti in sovražnem govoru po objavi članka doslej(?) neznanega g. Majerja na spletni strani SDS-a in sproženo reakcijo dela javnosti nanj, zelo srečno roko.
Tisti, ki zna razmišljati s svojo glavo, je iz debate in soočenj lahko izluščil zrno od plevela. Pokazala se je nerazumljiva histeričnost in popadljivost Pirčeve za takorekoč napihnjen prazen nič in njeno neprepričljivo dokazovanje o njeni enakopravni obravnavi podobnih primerov, sproženih oziroma storjenih tako na "levi" kot na "desni" strani. Zame je postal vprašljiv namen in pomen obstoja mirovnega inštituta ob takih stališčih njegove predstavnice, ki na pretiran način ocenjuje resnost in pomen inkriminiranega članka. Celo stvar celo kvalificira kot nevarnost za obstoj države. Izgleda, da je Rosvita Pesek na nedavnih Odmevih na to temo z dejstvi in mnenji drugih pravnih "eminec" ni prepričala. Hanžek je s svojim jecljajočim dokazovanjem "hudobnih" mnenjskih pojavov javno spet pokazal, kako daleč je od realnosti, pa še "nestrpen" je bil povrhu v nekem trenutku s svojo izjavo, da so politiki itak vsi primitivci. Izvedeli smo tudi nekaj doslej meni neznanih dejstev iz ust predavatelja na Harvardu, kako se s takimi problemi ukvarjajo v ostalih demokratičnih državah in kakšen pomen jim dajejo. Mi je ob poslušanju njegovih mnenj in navedb kar malo dalo misliti kje mi sploh živimo, prevzela me je celo rahla zavist nad njegovo razgledanostjo in poznavanjem omenjene problematike na tem področju v svetovnem merilu. In kako gladko je včasih povozil Pirčevo ob njenih insuniacijah ali trditvah. Rončevič nam je nalil čistega vina glede mentalnega stanja državljanov in v ta pojav vpletenih institucij, vprašanje je seveda, kdo ga bo popil, kdo pa odklonil. Meni je bil všečen, mož, ki ve, kaj in o čem govori. Predvsem je iskristaliziral dejstvo, da se je z nebrzdanim napadom na pisca in vsebino inkriminiranega članka, s tem tudi oportuno na SDS, ki je objavo članka dopustila, "sovraštvo" med političnima poloma in neosveščenimi državljani samo še povečalo ter se s prilivanjem medijsko političnega olja na ogenj samo še nadaljuje. Izredno všeč mi je bilo razlaganje Klemenčičeve o pristopu in načinu reševanja pojavov nestrpnosti in sovražnega govora, takega načina sem se v preteklosti v druge namene tudi sam uspešno posluževal.
In še moje mnenje glede inkriminiranega članka. V članku po mojem ne gre za namerno omalovaževanje državljanov iz bivših republik nekdanje Juge, gre za amatersko a s strani nekaterih nezaželeno povolilno analizo možnih vzrokov presenetljive zmage Jankovića. In nenadoma je prišel članek zelo prav kot povod za povolilni obračun z namenom medsebojne diskriminacije glavnih protagonistov na sedanji politični sceni, s pridajanjem svojih lončkov tudi drugih akterjev, ki v tem vidijo svojo korist, na razgreto politično ploščo.  Razlogi za never ending medsebojne spore in obtoževanja so pa itak že dolgo znani. Izgleda, da se v predvolilnem boju ni porabilo vsega streliva, zato bitka traja tudi še po volitvah. Glede na to, da tako na eni kot na drugi strani najvidnejši akterji ugotavljajo tudi primesi neonacizma, fašizma in fašistov, se podzavestno bojim, da sčasoma spet ne pride do "izvensodnih pobojev", a tokrat v ljubljanski parlamentarni kotlini in ne v roških prostranstvih. Seveda mislim in se izražam o tem samo figurativno. 
Da ne bo pomote, z objavo tega članka na spletni strani tako pomembne stranke kot je SDS, se sploh ne strinjam, potencialno bi "sodila" kvečjemu na  stran SNS-a glede na izpričan in dokazljiv arzenal njenih preteklih mnenj o "prišlekih" z juga. Ta poteza odgovornih v SDS-u, da dovoli objavo in je po sproženi reakciji raje ne umakne, je zame politični diletantizem. Stranka, ki si je želela prevzeti oblast, si tega ne bi smela privoščiti. Če računa na državljane Slovenije kot volilce, ki naj bi ji to omogočili, mora računati tudi na taiste in vse ostale državljane kot konzumente javne besede in dejanj.

Glede same vsebine pa menim, da v članku omenjena dogajanja so obstajala, sem tudi sam v svojem "mešanem" okolju videl, slišal in doživel to kot dejstvo, vprašljiv pa je njihov vpliv na končni rezultat volitev. Želim, celo zahtevam kot državljan Slovenije, da se z isto vehementno vnemo pooblaščeni organi lotijo tudi obravnave in raziskave teh omenjenih pojavov. Pa ne spet čakati na mnenje in besede predsednika države.

6 komentarjev:

  1. Kako dobra analiza POGLEDOV. Prav tako kot vi, sem oddajo videla tudi jaz in neznansko uživala ko so ta "desni" argumentirano, odločno pa vendar dostojno pometali z "levimi".Najbolj mi je bilo všeč ko jasno in zelo precizno postavili mejo do katere sme iti naš drugorazredni predsednik in, da je morala to mejo potrditi tudi Musarjeva, zaradi česar ji je gotovo krvavelo njeno "resnicoljubno" srce.
    Upam, da bo oddajo ogledal tudi g.Turk, med predvajanjem oddaje je imel intervju na 3 programu.
    Kar se tiče objave takega zapisa na spletni strani SDS, je pa to zopet en "kiks" janševih. Ne glede na to, da so take stvari resnične in je prav, da bi jih ljudje vedeli, se pri taki medijski atmosferi kot jo imamo zmeraj izkažejo kot boj z mlini na veter. Ljudje so tega naveličani. Pameten človek se odloči za klofuto samo takrat kadar je siguren, da bo glavo kateri je klofuta namenjena dosegel. V nasprotnem primeru pa počaka, da klofuto da tak, ki je večji,to se zmeraj tudi zgodi samo malo delje je treba počakati.
    LDS, na primer, se je dvajset let norčevala iz Slovencev, končno smo jo pa le poslali na smetišče.
    Želim lepo praznovanje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Slovenski levaki so definicija nestrpnosti. Samo kako pljuvajo po Srbskemu lastniku Fruktala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Babica, kaj naj rečem na vaš komentar, vesel sem, da še kdo tako razmišlja. A če je to "babica", je meni povsem razumljivo. Ko bi le več ljudi uporabljalo glavo za razmišljanje, bi bilo v tej naši ljubi in prelepi domovini mnogo, mnogo lepše in bolje.
    Tudi vam prijetne prihajajoče praznike ..... in hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimni, res so "levaki". A tudi politično levico rabimo, vendar tako, ki bo zaščitnica nemočnih, manj zmožnih in preslabo plačanih ustvarjalcev pred požrešnim kapitalom, ki ga ne briga, kdo mu je sopomagal pri njegovem ustvarjanju. Ne pa tako, ki si je zaradi krinke nadela ime social demokratska, liberalno demokratska ...itd., v resnici pa je vse kaj drugega, da ne uporabim kakšnega hujšega izraza. Da se ti njeni voditelji lažejo, nakladajo, režijo v obraz, obenem pa še okradejo ....

    OdgovoriIzbriši
  5. Končno, da nekje naletim na komentar,ki je tudi zame sprejemljiv.
    Se z vsem strinjam.

    Sam trdim,da je afera morala "ratati", sicer bi pa nekaj drugega ustvarili. S tem so vršili pritisk na vse parlamentarne stranke, posebej še na Pahorja in Viranta, da pristaneta na oblikovanje Jankovićeve koalicije.

    Nisem ravno levičar, vendar menim, da bi bilo za slovensko socialdemokracijo koristno, da Pahor, ob Židanu edini socialdemokrat v SD, pusti SD usodi, sam pa ima dovolj časa do drugih volitev(?), da ustanovi svojo, nekontaminirano stranko. Ravno zato, ker slovenski prostor ravno tako rabi tudi pravo socialdemokratsko stranko.

    Pa prijetne praznike vsem!

    OdgovoriIzbriši
  6. Danilo, me veseli, da tudi ti tako razmišljaš. Saj, počasi bomo postali "normalni", a po mojem do tega prihaja prepočasi. pod tem soncem je prostora za vse, le malo bolj je treba glavo uporabljati. Pa tudi tebi prijetne praznike!

    OdgovoriIzbriši