nedelja, 29. januar 2012

Labirinti sveta - kaj v oddaji sporoča Matej Šurc

Rad poslušam poslušam omenjene radijske oddaje Mateja Šurca na prvem radijskem programu  RTV SLO. So zanimive, poučne in na nivoju. A to pot sem bil ob poslušanju "labirintov" dne 27.1. 2011 ob 14:30 na koncu oddaje razočaran.

Avtor se je po začetnem zvočnem vstavku znanega Hitlerjevega rjovenja "ein Führer, ein Volk,..... " ob njegovem vzponu dotaknil tudi ostalih novodobnih svetovnih diktatorjev z opisom njihovih nečednih dejanj, med njimi seveda Tita ni omenil. V nadaljevanju je oobdelal še ostale zanimive teme. Do tukaj vse lepo in prav, a ko sem njegovo komentiranje poslušal proti koncu, je nekako v enajsti minuti od začetka oddaje pričel na svoj način omenjati  vzpon in pojav "nekega" podalpca v neki podalpski deželi in ga zaključil s ponovnim zvočnim vložkom Hitlerjevega rjovenja z znanim "ein Führer, ein ....". V tistem trenutku sem ugotovil, da je šel gospod Šurc v tem delu oddaje predaleč in padel pregloboko. Komentator je svoj komentar zaključil z očitnim namenom diskreditacije in blatenja, sicer pravkar v parlamentu izvoljenega premierja. To je storil na prefinjen način, s sugestivnim enačenjem posledic predvojnega vzpona Hitlerja in zdajšnjih prizadevanj Janše za sestavo nove koalicije in nove vlade. To je po mojem zelo podlo in nizkotno novinarjevo dejanje, za katerega je objektivno soodgovoren tudi urednik oddaje, g. Vojko Plevel. Odnosi med Šurcem in Janšo so pa slovenski javnosti itak že dalj časa poznani.

Sprašujem se, mar je namen in poslanstvo javne RTV omogočanje blatenja, razdvajanja in širjenja insuniacij na račun našega obveznega denarnega RTV prispevka? Se bo ob tem kaj oglasila varuhinja radijskih poslušalcev? Se bo mar oglasilo novinarsko častno razsodišče, če bo poslušalo to Šurčevo insuniacijo? Se bo razen mene sploh še kdo oglasil potem, ko/če bo aktiviral priloženi link tukaj in ga poslušal, povezal začetek in konec prispevka ter si ustvaril svoje mnenje? Upam!

Gospod Šurc in odgovorni na RTV Slovenija, čas je za streznitev in objektivnost,  nekateri nismo neumni in ne kupimo vse, kar nam ponujate. 

8 komentarjev:

 1. ja, ja, ti naši novinarji... tako na radiu kot tudi TV. je bilo tudi nama z možem prav hecno poslušati prva poročila takoj po izvolitvi Janše in to na naši državni TV. In zamisli... ko je bilo povedano, da je Janši čestital tudi predsednik države... je zgolj slučajno bilo izpuščeno, da je to bilo tokrat prvič narejeno v pisni obliki, ne pa ustno kot je to bilo običajno dosedaj.
  ja, ja, saj vem, da samo zato, da ja ne bi kdo slučajno rekel, da so se kaj zlagali; so pa zato nekaj raje kar izpustili.
  hja, šment...

  OdgovoriIzbriši
 2. Kaj pa praviš na tole iz Dnevnika?

  http://www.dnevnik.si/novice/kultura/1042502387

  OdgovoriIzbriši
 3. taresna, manipulacije so že od nekdaj glavno orožje obvladovanja amorfnih množic, zato pa je kontinuiteti toliko do tega, da ne izgubi oblasti nad mediji. A internet ji krepko meša štrene, sploh, če se najdejo taki, ki ločimo zrno od plevel in se oglašamo z namenom, da se stvari končno normalizirajo in uravnotežijo.
  Hvala za komentar in lep večer.

  OdgovoriIzbriši
 4. Blitz, poskušam odpreti link, a mi ne uspe - vedno dobim odgovor "začasno nedostopno"

  OdgovoriIzbriši
 5. Ker Dnevnikova stran ni delala. Zdaj spet dela. Skratka, novinarski presežek o legendah, ki je po mojem lažen na debelo. Ne verjamem, da je Janša lovec, o Peterletu pa je sploh bosa. Sicer pa - stara zgodba - vsi so isti. Današnje politike primerjati s klavci, bruh. Ampak od Dnevnika seveda to moraš pričakovati.

  OdgovoriIzbriši
 6. Blitz, tokrat mi je uspelo, sem prebral in se celo nasmejal podobnosti v namenu. Potlej sem še malo pobrskal po komentarjih na ostalih prispevkih in se kaj hitro vrnil v domače loge, da se ne bi tam še s čim okužil ....

  OdgovoriIzbriši
 7. Še, še, samo malo dalj časa sem bil odsoten od interneta, od sinoči pa spet..... Bo treba spet kaj "naštrikati", saj se teme vsakodnevno kar same ponujajo.
  Lp.

  OdgovoriIzbriši