sobota, 7. julij 2012

Spet Kučan iz naftalina

Ko sem danes dopoldne slišal za 27. spominsko srečanje pohodnikov na Triglav na Rudnem polju, sem si dejal, le kaj bomo spet slišali iz ust govornika, to pot celo ex predsednika države, ki je "ex" bolj malo, "de facto", pa čeprav v ozadju, izgleda še vedno. Pa sem, kolikor sem uspel zaslediti na RTV SLO 1 v večernem dnevniku ter internetnih medijih, iz njegovih ust spet doživel pričakovano hujskaštvo, demonizacijo trenutne vladajoče strani ter seveda implicitno njenega vodje. Spet so se pojavili na tem srečanju simboli, ki razdvajajo, a ne brez vzroka, spet fanatično pritrjevanje nekaterih apologetov preminule ideje, ki pa v teh starih srcih, kot tudi mladih, a zavedenih, še vedno živi in razdvaja narod. In da bi brez NOB-ja ne imeli prilike kaj proslavljati, je dejal. Seveda, kot začimbo doda še Maistra in Tigrovce, kateri mu danes pridejo prav, da med poslušalci in državljani ustvari občutek njegove veličine in nepristranskosti, v preteklosti pa še slišati ni hotel zanje.
Krona srečanja pa, žal sem ga ujel le del, spet nagovor tovariša s "hozentregerji", bunkeraša, kot mu na internetnih blogih in forumih pravijo tisti, ki poznajo njegovo partizansko udejstvovanje, zdaj pa izgleda že kar uradnega hujskača, ki nikakor ne zmore brez jurišnega obsojanja tistih, ki se ne strinjajo z njim, to pot misterioznega internetnega "majerja" - beri Janše.

Na osnovi vsega, kar sem v svojem življenju doživel in prebral v literaturi ter spremljal na medijih, si upam celo trditi, da če ne bi bilo izvedne komunistične revolucije med NOB, bi bila danes Slovenija mnogo večja in narodnostno celovita, bila bi res pravna država z normalnim razvojem, ne bi obstajal problem Piranskega zaliva, varčevalcev Ljubljanske banke na Hrvaškem in v Bosni, niti ne sporov zaradi ideoloških simbolov ob državnih proslavah, še manj pa tajkunizacije in ropanja Slovenije. Da sedanje finančne in gospodarske krize ter vseh vrst lumparij pod okriljem namerno prirejene zakonodaje niti ne omenjam. Skratka, bili bi normalna država, z nekaj večletno državno tradicijo in normalnim delovanjem demokratičnih institucij in različno usmerjenih političnih strank.

Treba se je končno sprijazniti z dejstvom, da je bila narodnoosvobodilna vojna le ena od epizod v nastajanju slovenske države, ki pa si jo ravno tisti današnji akterji srečanja na Pokljuki, ki jim rdeča zvezda ponovno kaže pot, spet trudijo  razmontirati in vrniti v stare kolesnice enopartijskega modela, v katerem bi v imenu zaščite delavskega razreda in boljšega jutri, spet lahko nemoteno uživali svoje pridobljene, podeljene in podedovane privilegije in še dolgo prikrivali ali prikrojevali resnice o revolucionarnih stranpoteh.

Narod pa naj bi spet čakal na boljši jutri.

9 komentarjev:

  1. Pohvale vreden, objektiven prispevek. Strinjam se z zapisanim. Največ kar bi lahko Kučan naredil za slovenski narod bi bilo, da bi se umaknil in užival svojo pokojnino. Vsake stvari je enkrat dovolj!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro rak da je to samo tvoje mnenje zgodovina je napisana na resničnih dogotkih ki jih kljub napredku ne smemo zanemariti. Kdor je bil sovražnik in izdajalec ti bo tudi sedaj obrnil hrbet. In prav tisti si danes želijo spravo. Še vedno je edina resnica, da so nas osvobodili partizani pa vam je prov ali ne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Vprašati se je treba kako so nastali "izdajalci". Nihče noče objaviti koliko Slovencev so komunisti pobili samo zato. da jih ne bi ovirali pri prevzemu oblasti in to prej kot je padel prvi okupator.Sami partizani so se šli res borbo proti okupatorju,a če niso delali (pobijali) po nalogu komunistov so jih le-ti "sodili" za izmišljene stvari. Sodba je vedno bila smrt

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako boš komentiral to? Tudi oni živijo v zgodovini...

    http://www.rtvslo.si/slovenija/spomin-na-drugo-slovensko-vojsko/286998

    OdgovoriIzbriši
  5. Če ne bi bilo NOB, seveda ne bi bil problem piranskega zaliva, ker ga sploh ne bi imeli, brez NOB bi še sedaj imeli mejo po rapalski pogodbi. Če ne bi bilo kolaboracije, ne bi bilo bratomorne vojne, ne bi bilo povojnih pobojev in prav tako ne bi bilo problemov pri simbolih. A problem je, ker je Hitler rekel, naredite mi to deželo zopet nemško in če ne bi prišlo do upora, mogoče bi se mu želja uresniciča. Zgleda, da nisi veliko probral niti ne razumeš veliko...

    OdgovoriIzbriši
  6. Odprite oči in poglejte resnici v oči kako so komunisti pričeli bratomorno vojno. Vzeli so si pravico, da se lahko samo pod njihovo ideologijo (naučeno pri Stalinu)vodi NOB, ki je res bil sveti boj proti okupatorju. Peščica voditeljev je izkoristila politično neuke fante in dekleta in jim oprala možgane ter jih uporabila za boj proti tistim, ki se niso šli samo revolucije, ampak bi se borili samo proti okupatorju. Že takrat so komunisti šli v ustvarjanje notranjega sovražnika. Sedaj spregovorite in pojasnite, kam so lahko šli tisti, ki jim niso dovolili boja proti okupatorju brez nadvlade že takrat krvavih rok nad lastnim narodom,to je komunizma.

    OdgovoriIzbriši
  7. Rak - redki so taki prispevki.
    Oaze v puščavi agitpropovskega ponavljanja . . .

    OdgovoriIzbriši
  8. @ Tatjana - včasih je težko ostati objektiven, četudi se še tako trudiš, pač manjka kašna pomembna informacija, zanesejo te čustva, nekdo ti enostavno ni simpatičen...., a mislim, da se je vredno in treba potruditi. Hvala za mnenje!

    @ Anonimni - Glede zgodovine, napisane na resničnih dogodkih ...., dobro bi bilo tako, a kot pravijo nekateri, vedno jo pišejo zmagovalci, ki jim je pomemben namen, ne vedno resnica.
    Glede izdajalcev sem seveda mnenja, da je to nekaj najbolj sprevrženega, kar zmore človek, pa čeprav ima za to "razloge", a ravno razlogi so vedno vprašljivi.
    Da so nas pred okupatorji osvobodili partizani je resnica in sem tega vesel, kaj ne bi bil, tudi moj oče je bil nekaj časa do konca vojne v njihovih vrstah, svoboda pa je vsakemu narodu svetinja. Da pa je to edina resnica, se čisto ne strinjam, kaj pa vloga in pomoč zaveznikov?

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Slavko - menim, da je ravno to izvorni problem vseh sporov, s katerim se danes soočajo nepomirljivi akterji medsebojnega ideološkega in kulturnega obračunavanja. Vsak vidi svojo zgodovinsko plat resnice, vsak postavlja svoje izhodišče začetka medsebojnega uničevanja, vse zaradi svojih ozkih koristi. Ko bomo o tem v družbi dosegli vsaj kanček soglasja in resničnega obžalovanja teh negativnih dogodkov med NOB, bodo stvari lahko krenile naprej v pozitivno smer sprave, ne samo deklarativne.

    @ Anonimni - moram prej pogledati in dobiti prave informacije, a mislim, da sem o tem predhodno spregovoril v odgovoru Slavkotu.

    @ spet Anonimni - nikar potvarjati mojih besed. Kje trdim, "če ne bi bilo NOB"? Lepo pišem "če med NOB ne bi izvajali revolucije".
    Poznam Hitlerjeve namene, poznam "kolaboracijo" obeh strani, glede "potrebe" po uporu me ni potrebno podučevati, veliko sem prebral o tem, res pa je, da še danes, kljub svoji skoraj tričetrt stoletni starosti marsičesa ne razumem, sploh pa ne ljudi, ki si ne upajo pogledati resnici v oči in se z njo sprijazniti.

    P.S. Kaj meniš, zakaj nam Rusi ob koncu druge svetovne vojne pri naših upravičenih zahtevah za širitev zahodne meje niso stali ob strani in česa so se bali zavezniki, da so tako zlahka oprostili Italijanom ter jim dali take koncesije?

    @ Turdus - hvala za tvoje mnenje, zelo sem ga vesel!

    OdgovoriIzbriši