sreda, 10. julij 2013

Slamnata premierka

Slamnata premierka ...., dobra in zelo aktualna prispodoba in ve se, kot beli dan, čemu in zakaj! Uporabil jo je spoštovani kolumnist in komentator  v Financah.si, Dejan Steinbuch, čigar prispevke vneto prebiram in seveda tudi pokomentiram, a tam v Financah z drugim nickom.

Mene je ta trenutno aktualna, a žal realna prispodoba vzpodbudila, da spet stegnem svoj jezik ter po nekaj tedenskem "počitku" in besu zaradi občutka nemoči, da v tej usodni situaciji za obstoj demokratične Slovenije z javno besedo človek sploh še lahko vzpodbudi koga v javnosti, da ti ob tvojem pogledu in obravnavi aktualnih dnevno političnih dogajanjih ter opozarjanju na dejansko rekomunizacijo Slovenije, da prav ali pa te argumentirano zavrne.

Kakšen slučaj - ali pa logična posledica pomanjkanja mojega družbenega, ekonomskega in političnega znanja - med tem časom mojega blogerskega molka sem prebral nekaj literature svetovnih velikanov s tega področja, še kako aktualne za današnja dogajanja, Hayeka, Friedmana, Krugmana ... V njihovih obravnavah, pogledih, analizah, ugotovitvah in povzetkih zlahka spoznaš vzroke in dejanske posledice, ki so vodile v propade različnih ideologij ter sprožala usodne dogodke in stanja v svetu, celo propade držav. In ta dejstva so izgleda danes še vedno aktualna in spet tu, prav na našem pragu - kot da se ravno Slovenci iz novejše zgodovine nismo ničesar naučili. Prepričan sem, da naša novodobna ekonomska, humanistična in politična (ne)inteligenca vse to pozna, a eni še vedno trdno držijo v svojih rokah vzvode, ki na račun kolektivizacije in socializacije še vedno omogočajo "hlapčevstvo", drugi, ki bi znali in hoteli to spremeniti na bolje, pa v taki mafijsko organizirani in interesno povezani družbi nimajo minimalnih šans, da v tem trenutku kaj spremenijo.

In kako to maligno stanje v državi sploh spremeniti? Morda pa z naslednjimi državno zborskimi volitvami? Malo morgen! Če dve, tik pred volitvami ustanovljeni stranki-listi, na račun kasnejšega kupčkanja za vpliv in denar lahko tako usodno krojita finančno politiko države, usodo  javnega sektorja ter nezadržnega propadanja gospodarstva in posledično s tem izgube delovnih mest, je z razumom volilcev in davkoplačevalcev nekaj hudo narobe. V potrebne spremembe samo s pomočjo predčasnih ali rednih parlamentarnih volitev ne verjamem več, sploh po načinu sesutja zadnje Janševe vlade, kjer se je jasno pokazalo, kar sem predhodno zapisal . Dokler bodo glavni podporniki zagovarjanja in izvajanja te politike finančno obvladovani najvplivnejši javni mediji, sploh pa kot ekesekutorji vnaprej določenih "krivcev", ki bi lahko ogrozili nemoteno delovanje kontinuitete socialistične miselnosti in odnosa do kapitala, dela in demokracije, se lahko - in se - stanje samo slabša. In rezultati volitev so ob tem vnaprej predvidljivi.

No, da se na koncu povrnem k slamnati premierki, kot sinonimu in eksekutorju vladanja starih in novih "rentniških" struktur iz ozadij. Samo čakam še in se sprašujem, kdaj bo pri tej samovšečni "slami" (tudi v glavi?) zaradi njene prepotentnosti, sprenevedavosti, arogantnosti, nesramnosti in po njenih dnevno političnih potrebah tudi lažeh, prišlo do samovžiga. Še najverjetneje pa bo zaradi neobvladovanja razmer v državi in pritiskov od zunaj prav kmalu prišlo do namernega zažiga te "slame" s strani rdečega "Frančka-piromančka", ki se bo potlej prvi znašel pri gašenju, a bo spet vodo zlival mimo plamena. No, eden ali drug vzrok jo bo upepelil, zasmrajeni dim pa se bo še dolgo dvigal visoko v zrak in kazal daleč naokoli, kje so državljani še vedno tako neosveščeni, da jim je žito, namesto da bi ga poželi, ostalo na njivi in se spremenilo v navadno slamo, zrnje pa so medtem pozobali ptiči.

10 komentarjev:

  1. alenka je več kot zrela za odstrel! ko je drožba in država v moralni, gosodarski in politični krizi, potrebuje VIZIONARJA in ne papagaja !

    OdgovoriIzbriši
  2. Tu se pa res močno strinjam s teboj, a kje najti vizionarja, ki bi bil sposoben uresničiti to, kar tista normalna, delovna in poštena populacija državljanov Slovenije pričakuje in zasluži.

    OdgovoriIzbriši
  3. E RAK , tukaj je sedaj resničen problem , saj so mediji in politika (stranke)dolga leta forsirali razne UZMOVIČE, goljufe in poklicne lažnivce , ki so jih kovali v zvezde, tako da dobronamerni in pošteni so se morali kar potuhniti, sicer bi jih še spravili na psihiatrijo , češ da so nori , ker si niso upali OBILNO postreči iz POLNE SAMOUPRAVNE malhe, ki so jo kar odvrgli, češ da je v novem sistemu ,ki so nam ga PODTAKNILI skupaj s "samostojnostjo in neodvisnostjo" , sploh ne bomo več potrebovali! E, Rak v tej malhi so bile neprecenljive vrednote , ki so jih v lažnem zmagoslavju zavrgli in sicer; DOLGOLETNO ZNANJE nabrano skozi izkušnje, znanje PREŽIVETJA tudi v najtežjih okoliščinah(vojnih) , SOLIDARNOST med ljudmi, PRAVICO DO ZDRAVSTVENIH STORITEV za vse državljane , VZDRŽNO RAZMERJE MED NAJNIŽJO IN NAJVIŠJO PLAČO ITD.
    Zamenjale so jih nove "VREDNOTE": OVAJANJE SOSEDOV , UNIČEVANJE VSEGA KAR JE SKUPNEGA, RAZPRODAJA DRŽAVE in DRŽAVNEGA PREMOŽENJA in polniti žepe prikoritnežev s PROVIZIJAMI, Podkupovanje vsega in vsakogar , samo da se pride do cilja , NEPLAČEVANJE za opravljkeno delo, NAMERNO UNIČEVANJE PODJETIJ (stečaji) in nekaznovano PRISVAJANJE tuje LASTNINE!

    VSE TO je na kratki rok OBOGATILO iznajdljive) POSAMEZNIKE in na DOLGI ROK UNIČILO DRŽAVO IN DRŽAVLJANE okradlo dobrin, ki so jih ohranjale in bogatile generacije ! SEDAJ se z DAVKOM na NEPREMIČNINE ZADAJE PREBIVALSTVU ZADNJI IN DOKONČNI UDAREC - IZROPANJE VELIKEGA DELA PREBIVALSTVA DO GOLE RITI!
    Ta premjerka, ki je nastavljena od zunanje in notranje mafije, se SPLOH NE ZAVEDA , da je že davno SPREGLEDANA! Skratka oseba , ki govori v opoziciji eno in dela drugo , ko ji OBLAST PLJUSKNE V PRAZNO GLAVO , bi morala že DAVNO SPOKATI, ker je TOTALNO NESPOSOBNA, skupaj z ERJAVCEM IN VIRANTOM !

    Kje dobiti sposobne ljudi ! NIKJER KER SO ŠE VEDNO "zabubljeni", dokler bo volilni sistem omogočal, da se v parlamentu in vladi DRENJAJO VRITNJAKI, ki državljanom KRADEJO OSNOVNO PRAVICO , PRAVICO DO DEMOKRATIČNEGA ODLOČANJA , in DAJEJO NEOMEJENO OBLAST HLAPCEM vatikansko-bruseljske MAFIJE!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Vse te kraje so bile možne zaradi našega "neodvisnega" sodnega sistema,
    na kratko, zaradi nelustracije. Bučar je rekel - samo preko mojega trupla! - in so se ljudje rahločutno umaknili, da ne bi si kaj hudega storil . . . a morda bi mu morali dati priložnost, da naredi kaj "za narodov blagor" . . .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zgodovina razkrije večino laži, dejanj in osebnosti.
      Lustracija - še zdaj hranim mnenje EU o lustraciji, a za nas je bilo doslej upoštevanje tega mnenja in priporočila le te pogubno. Žal tisti, ki naše usode niso doživljali, tega pač ne morejo razumeti. Hvala ti za mnenje.

      Izbriši
  5. Anonimnost in presranost sta temelj vsake strahovlade. Solženicin je v sedemdesetih letih rekel, da ko bi se po vsej Sovjetski zvezi za pet minut nehalo lagati, bi se sistem razsul . . . saj je bil kasneje tudi nad Zahodom, kjer je živel, razočaran - a svet je tako čuden prav zaradi nepoguma dobro mislečih.
    Tudi gornje - prehitro oddal, zato nepodpisano - Vinko Kos
    P.S.
    Pri tistem žitu, ki ga omenja Rak, s svojo žlahto nisem sodeloval.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vinko, vzel sem na znanje .... Vem, da je večina Slovencev dobronamerna, žal premnogi med njimi naivni ali nepoučeni. Saj se razumeva, kajne? Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Jaz sem optimist glede raka....

    OdgovoriIzbriši
  8. Ali potrebujete posojilo za vaše podjetje ali naložb, se obrnite Peter Mark na michaelselitoloanagency@gmail.com zasebno posojilo, posojilodajalec za vaše posojilo ponuja loan.He do 5000 dolarjev ali funtov na 500 milijonov ameriških dolarjih ali funtih. Če ste zainteresirani mu pišite na michaelselitoloanagency@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Czy jesteś w kryzysie finansowym, szukasz pieniędzy na rozpoczęcie własnej działalności lub opłacenie rachunków?, Wszystkie rodzaje pożyczek o niskim oprocentowaniu 2%, które są teraz dostępne za pośrednictwem poczty elektronicznej: (bestloanonlineservice@hotmail.com) lub WhatsApp Us pod numer +1 443 281 3404

    OdgovoriIzbriši