nedelja, 25. avgust 2013

Luka, Gašparček in TV klub

Sinočnji TV klub na PO(M)P TV je ponovno pokazal vso bedo naše politike, politikov, medijev in medijcev. Sprenevedanja in neodkritost nekaterih prisotnih politikov - Jakiča, Erjavca, Kočevarjeve in Laha - so bili njihovi odgovori na konkretna vprašanja voditeljice, ali gre v primeru imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper spet za dogovorjeno in usklajeno politično kadrovanje. V odgovorih nekaterih prisotnih so spet sledila obtoževanja pretekle vlade za zatečeno stanje kadrovanja s strani politike (kaj pa preteklih?), kot vzrokih za grehe sedanje, in pa, kako se sedanja vlada trudi presekati tako ravnanje.

Kaj ne bi bilo s strani Jakiča bolj enostavno, pošteno in modro odgovoriti na zagatno vprašanje voditeljice, zakaj je bil po trditvi Repovža iz Mladine na Twiterju, da je bil imenovan Gašpar Gašpar Mišič za člana gospodarske delegacije za Azarbejdžan naveden kot predstavnik Luke Koper že pred časom, da naj na to vprašanje odgovori gospodarski minister, ne pa da je to komentiral on sam. In pa tisto nakladanje, da vlada z imenovanjem nima nič, saj o tem odloča nadzorni svet. Zaboga, le kdo od normalno in razumno razmišljujočih pa danes še verjame v to. Kaj pa je bil dejanski namen zadnje zamenjave predsednika nadzornega sveta Luke? Prepletenost interesov politično gospodarskih intereseov omrežij, njihove koristi in trenutna oblast z ustreznimi namestitvami članov nadzornih svetov pač imajo to moč, ki jo seveda z veseljem uporabljajo in zlorabljajo. Jakičevo navijanje za mednarodni razpis v zadnjem primeru političnega kadrovanja se mi pa zdi sprenevedanje za vzgled. Le kaj bi na to rekel njegov šef, ki vleče niti v primeru Gašparja, če bi Jakič mislil resno.

Kako verjeti vedno izmuzljivemu politiku na čelu stranke Desus, Erjavcu, da politika lahko predlaga/nastavi svojega človeka, če je ta strokovnjak. Pa smo spet tam, ko se moramo vprašati, kdo lahko določi nekoga ter po kakšnih kriterijih, da je strokovnjak, ne pa "naš" človek. Doslej se je še vedno vse prevečkrat pokazalo, da je bil predhodno imenovan "strokovnjak" v bistvu "naš" človek. Pa naj gre za Časarja, Podobnika, ... kaj bi sploh našteval naprej, seznam je skorajda neskončen. Se še spomnite neke akreditacijske komisije, s katero naj bi presekali to stanje in ravnanje politikov in ki naj bi o ustrezni strokovnosti možnih kandidatov za najodgovornejša mesta v javnih institucijah, upravi, državnih podjetjih in ustanovah meritorno odločala. Ampak zakon je dovoljeval (in še?), da se kljub predlaganemu "strokovnemu" kandidatu, politični funkcionar odloči po svoje. Kot mi je poznano, je prva to storila vehementna zagovornica enakosti pred zakonom, ministrica Katarina. In tudi v tistem času je Erjavec tedanji vladi in njenim početjem držal štango, tako kot danes, čeprav so ga takrat neprestano pribijali na križ. A zanj je pomembno, da politično preživi vsako vlado.

Tudi predstavnica Državljanske liste, Katarina Kočevar, se ni prav verodostojno odrezala s trditvijo o naporu in dejanjih njene stranke, da se prekine s prakso vpletanja politike v kadrovanje v državnih podjetjih - zadnji tak primer nasprotnega ravnanja je imenovanje Maherja v nadzorni svet Elesa, pa čeprav je bojda strokovnjak(?) za to.  Čeprav je morda o naporih njene stranke v njenem komentarju mislila osebno resno, in osebno mi je tudi sicer simpatična ter verodostojna, ji nad glavo visi famozni demoklejev meč, imenovan Virant. Ta pa itak ves čas in vedno bolj uporablja nesprejemljive metode in finte za svoj politični obstoj, stranka pa mu medtem neozdravljivo hira.


Predstavnik SD-ja, Matjaž Han me ni prepričal s svojo izjavo, da politična oziroma svetovnonazorska pripadnost kandidata za nek položaj zanj ne sme biti ne prednost in ne ovira. Tako naj bi v resnici bilo, ja, ampak te njegove lepe besede so pač namenjene samo za potrebe glasov volilcev, ni kaj. Bolj ga moti to, da Gašpar zapušča ladjo, ki že od svoje splovitve tone, kot pa njegova ustreznost in sposobnost, da vodi luko, kjer naj bi ta ladja našla svoj pristan. Žal izkušnje iz preteklosti v kadrovskih zadevah in tudi dosedanje ukrepanje njegove stranke  v zvezi imenovanjem GGM-ja na položaj predsednika uprave Luke Koper, kažejo prav na to, da so te besede res samo za potrebe volilnih glasov. Samo poglejte zadnje javnomnenjske raziskave o rejtingu SD-ja po bučanju, obtoževanju in kričanju predsednika njegove stranke Lukića ob teh dogodkih.


Skakanje v besedo gostom s strani kolerične in včasih že prav nesramne voditeljice oddaje Petre Kerčmar, kar je že skoraj njena stalna praksa, ko odgovori ne gredo v "pravo" smer, pa je že spet poglavje zase. Razprava in odgovori gostov se enostavno ne morejo razviti k pojasnitvi njihove "resnice". Do novih potrebnih iztočnic diskutantov za preverjanje drugačnega ali podobnega mišljenja gostov enostavno ne pride, vse se mora odvijati v skladu že vnaprej pripravljenega scenarija, mainstreama in uredniško postavljenega zaključka, pa še kaj bi se našlo na račun vodenja in zaključkov oddaje.


Seveda sem osebno prepričan, da si ob in po tej oddaji razmišljujoči gledalci pač mislimo v večini, da je bilo vse okoli Luke, neusahljivega vira toka javnega denarja, splanirano in  dogovorjeno že daleč nazaj. A kot se vedno kdaj kaj nepredvidenega zalomi na vsaki poti, se je tudi tokrat zgodilo ravno to. Javnosti,  kljub temu, da je še vedno usodno razdeljena na dva ekstremno nasprotna pola,  je bilo izgleda to pot pač že vsega dovolj, zagnala je vik in krik, mediji so pa tudi zavohali priložnost za večjo gledanost in s tem še večji priliv od oglaševanja. In tako se je snežni plaz utrgal, le tega še danes ne vemo, kdaj in kje se bo ustavil ter koga bo odnesel ali pokopal pod seboj.

Da pa se lahko človek takega kova, kot je Gašpar Gašpar Mišič, s svojimi osebnostnimi lastnostmi in ob tako dvomljivi strokovni sposobnosti, prebije tako visoko v politiki in tako daleč v ospredje javnosti, pa je seveda posebno, žal žalostno poglavje naše politike in družbe. Na koncu, v primeru njegovega neuspešnega imenovanja na ta vroč položaj, se bo verjetno pokazalo, da je bil pač primerno in trenutno uporabno orodje za dosego ciljev drugih, pomembnejših političnih akterjev, ki ga bodo po uporabi pač odvrgli kot za nadaljnje njihove potrebe neuporabnega.

Tak je torej moj pogled in mnenje po oddaji TV klub o aktualnih političnih igricah okoli nastavittev političnih kadrov na odgovorna in donosna delovna mesta ter "objektivnem" oveščanju javnosti o dogajanjih in problemih s strani vplivnih medijev. Gre za dogajanja in dogodke, ki se javnosti še kako tičejo, saj v veliki meri vplivajo na stanje in blagostanje v družbi, kateri pa itak vsi želimo samo najboljše, a eni to želijo še bolj in na poseben prikrit način, predvsem za svoj lastni ali strankarski žep.


Za konec pa še link do omenjene oddaje:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/je-bilo-ze-vse-dogovorjeno-in-je-dogovor-padel-v-vodo.html#video

13 komentarjev:

  1. in... the show must go on...
    ker pa je itak vedno veljavno mnenje množice
    je pomembno le-to dobro preparirati
    in, če ne gre drugače - pač z lepimi in všečnimi besedami

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. the show must go on...

      Ampak doklej še .....? Le kakšna katarza bo še potrebna, da se kot narod sploh prebudimo v okviru normale.

      Izbriši
    2. hja veš... kaj pa je sploh to - v okviru normale...
      kaj je komu pa (še) normalno...
      no, pa saj je za nekatere očitno tudi to kakršno je sedaj - normalno
      tak da...

      Izbriši
    3. ... kaj pa je komu (še) normalno ...

      Ja, ta virus nas bo uničil, širi se v idealnih razmerah, skoraj že lahko govorimo o pandemiji.

      Izbriši
  2. Občudujem tvoje natančno spremljanje - meni ne uspe.
    Katarza pa je/bo nujna - tudi "izvoljeno ljudstvo" je je bilo deležno, kadarkoli so začeli častiti malike. In trenutno gre spet za čaščenje zlatega teleta.
    Za vsemi navideznimi nesmisli je - finančni interes.
    V pravljicah se prodaja dušo hudiču za denar. In on pride ponjo brez milosti - kot položnice! V pravljicah bistrim uspe prepetnajstiti peklenščka . . . o davkariji in lumpariji pa se zdaj zbira gradivo za zbirke pravljic, kamor se bo zagotovo uvrstilo . . .
    Turdus

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Turdus, včsih me res prime, da bi odnehal s tem opozarjanjem na blogu. Nemoč prevarane družbe ali pa njeno nehotenje, da bi karkoli spremenili, mi vedno bolj daje misliti, da je škoda mojih še preostalih sivih celic, ko pa je na svetu še toliko drugih stvari, za katere se bolj splača truditi in sploh živeti. Ampak tak pač sem, težko se spreminjam iz oportunizma, vedno bolj pa sem tudi prepričan, da je to moja največja vrednota.
      Lep pozdrav obema!

      Izbriši
  3. Rak, prosim pridi objavljat na Publish wall: http://www.publishwall.si/

    lp Dajana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dajana, hvala za prijazno povabilo. Dva tedna bom spet odsoten od interneta, medtem pa o tvojem povabilu malo premislim.

      Izbriši
    2. Zakaj se tole meni noče odpreti ???

      Izbriši
    3. Zakaj se tole meni noče odpreti ???

      Izbriši
    4. Z moje strani na mojem blogu ni nobenih omejitev prav za nikogar.
      Lep pozdrav!
      P. S. - za kasnitev v odgovorih se opravičujem, bil sem dva tedna odsoten od interneta.

      Izbriši
  4. Pozdravljen, Rak. Tudi jaz te vabim na moj blog na pw-ju. Lp.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. David hvala za zaupanje in povabilo, PW moram pa še pred tem preveriti in preskusiti.
      Lep pozdrav tudi tebi!

      Izbriši