nedelja, 30. oktober 2011

Kdo in s kom po naslednjih državnozborskih volitvah

Rezultati zadnje ankete, ki jo je za POP TV in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia pokaže naslednje trenutno razpoloženje volilcev, s tem da bi podprlo:

-          stranko SDS  ……………. 27,7 %
-          listo Gregorja Viranta …… 24,9%
-          listo Zorana Jankovića …... 21,6 %
-          DeSUS ……………………. 7,7 %
-          SD ………………………… 7,3%
-          Ostali ……………………… pod pragom vstopa 

Zanimiva je možna realizacija politične matematike seštevanja odstotkov za udejanjenje bodočih povolilnih koalicij, če bi rezultati ankete obveljali tudi po volitvah.


1.varianta.
Tudi če Janković ne dobi relativne večine, a dobi računsko zadostno, bo »Presidente« sprva zlahka poveril sestavo vlade "levičarju" Jankoviću, računajoč na koalicijsko varianto z Virantom, SD-jem in Desus-om.
Nemogoče, .....? Kaj pa mi danes sploh vemo o resničnih Virantovih namenih po volitvah. Edina zavora za tak scenarij se mi zdi prisotnost nekaterih že deklarirano profiliranih javnih imen in določenih liber(t)alcev v tej novi stranki, ki Jankoviču in njegovim »rabotam« že danes močno nasprotujejo. V primeru odločitve Viranta za tako koalicijo, bi to verjetno lahko pomenilo tudi takojšen začetek razkroja te nove stranke. Ampak politika je dejavnost, kjer se uresničuje vse možno in se lahko vse kupi. Samo cena je vedno vprašanje.


2. varianta.
Če z relativno večino zmaga Virant, je zgodba lahko podobna. Spet precej lahka, sicer s cmokom v grlu, odločitev za predsednika države, komu poveriti mandat. Spremeni se samo vrstni red prvih dveh sodelujočih strank, seveda brez Jankoviča kot predsednika ali člana vlade, kar je sam že javno pojasnil. A tudi tega ne izključujem, da se Jankovič v tej kombinaciji vseeno pojavi v vlogi PM-a. Kaj vse smo že in verjetno bomo še doživeli v tej naši, precej neurejeni in na mafijski način vodeni deželi.


3. varianta
Edino realno možna napoved za sestava še ene koalicije je, če dobi relativno večino Janša. Seveda, .....
- če mu predsednik države glede na pretekle zamere in nedavne napovedi pred slovenskimi gospodarstveniki sploh podeli mandat,.... ( si lahko zamislite politični cirkus in mednarodne blamaže države, ki bi sledila?)
- če se Virant res izkaže za to, za kar se v javnosti deklarira,
- če Desus-a in Erjavca končno sreča pamet in se pričneta obnašati kot odgovorna državotvorna stranka, ne pa kot nekakšen satelit kontinuitete, oziroma kot tihi družabnik določene politične opcije, v preteklosti s svojim ravnanjem kar nekajkrat dokazane.

Stranke SD in Jankovičeve liste v tej zadnji kombinaciji sploh ne omenjam, medsebojne zamere in sovraštva so tako brezmejna, da bodo potrebna še desetletja, da se odnosi normalizirajo. Seveda, če se SD sploh notranje očisti in iz deklarirane resnično spremeni v socialno demokratsko stranko sodobnega tipa, brez stare navlake in mladih radikalnih prepotentnežev. 

Teoretično obstajajo tudi druge »podkombinacije«, obstaja pa tudi največja verjetnost, da bodo napovedani rezultati po volitvah drugačni. Ampak, tako malo za šalo, malo zares, primerjate moja ugibanja, lahko se tudi malo nasmehnete. 
Lahko pa se tudi hudo zresnite in krepko premislite pred oddajo svojega glasu na bližnjih državnozborskih volitvah.

5 komentarjev:

  1. Verjamem, da bi Tuerk naredil vse, da lahko da mandat Jankoviću, ampak prvi pogoj za to je, da Janković premaga vsaj Viranta. Če ga ne bo, nima Tuerk nobene variante, da predlaga Jankovića, ker sem prepričan, da Virant ne bi pristal na drugo violino.

    Če bi zmagal Virant, bi imel izbiro med Jankovićem in Janšo. Prvič - ne verjamem, da bi bil Janković pripravljen igrati karkoli drugega kot PMja. Drugič,
    Virant ima v ekipi ljudi, ki po mojem z Jankovićem ne bi sodelovali. Razen tega je že precej jasno, da ga podpirajo Jambrek, Šturm in še nekateri, ki prav tako ne bi dali Jankoviću prednosti pred Janšo. In ne nazadnje - tast je viden SDSovec.

    Skratka, skoraj prepričan sem, da če Janković ne zmaga, ne bo mandatar. Z eno izjemo (Delo) pa vse ankete kažejo Jankoviću striktno 3.mesto. Tako, da, ... čudežev ni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimiva bodo nadaljnja soočenja teh treh glavnih akterjih na javni sceni. Že to bo povzročalo nove zaplete, ker dve od teh strank še nista parlamentarni, torej neposredna predvolilna soočenja po zdajšnji zakonodaji oziroma ravnanju TV hiš naj sploh ne bi bila možna.. A interesi "lanserjev" novih obrazov bodo že našli način, sploh, ker gre za "našega", kako glede na omenjana določila spet prirediti in tolmačiti pravila med samo igro.

    Bi bilo pa škoda, da neposrednih soočenj ne bi bilo. Slak se je medtem že kar dobro znašel z njihovo uvrstitvijo med nedavne Poglede ....

    OdgovoriIzbriši
  3. Tu si bo opanković sam sebi nadel štrik!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prvič, če si se spraševal, kam je izginil tvoj komentar na mojem blogu na drugem svetu: v spam, ker je imel notri link. In ker spam brišem bolj poredko, sem ga videl šele zdaj in objavil. Da ne boš pomisli o kkašni cenzuri :)

    Drugič, mislim da bo predsednik republike možnost sestave vlade najprej ponudil relativnemu zmagovalcu volitev, ta pa bo potem moral nabrati dovolj podpore. Tudi, če je v zakulisju že pripravljena kakšna koalicija. Navsezadnje je to čisto vseeno, le malo zavleče vse postopke.

    Strinjam se, da lahko Virantu stranka razleti, če se poveže z Jankovićem. Pezdir in Štih na primer se mi ne zdita ravno material za podporo Jankoviću.

    OdgovoriIzbriši